Hikes

    Welpenhike Scoutshike Scoutshike+ Zwerfhike Explorerhike Jongeren hike
Leeftijd 9-11 jaar 11-13 jaar 13-15 jaar 15-18 jaar 15-18 18+
Hike-ervaring Geen Geen Beetje ervaring 1 x hike 1 x hike Geen
Totale afstand 15 km 20-25 km 25 km 25 km 30 km 40 km
Bagage Dagrugzak Halve bepakking Halve bepakking Volledige bepakking Volledige bepakking Dagrugzak
Route- technieken
Kaartlezen x x x x x x
Route- beschrijving - x x x x
Kruispuntroute x x x x x
Bolletje-pijltje x x x - -
Strippenkaart x x x x x
Natuurspoor x x - x x
Kompasschieten - x x x x x
Coördinaten (8 cijfers) - - x x x x
Oleaat - x x x x
Fotoroute x x x x x x
Knopenroute - x x x x
Geheimschrift - x x x x x
GPS - - - - - x
Schetsen
Situatieschets - - x x x
Plattegrond - x x x x
Koken zaterdagavond
Toezicht subkampleiding x x - - x x
Primitief koken - - - x -
Logboek Eenvoudig Belangrijk Zeer Belangrijk Zeer Belangrijk Belangrijk Zeer Belangrijk

Een hike is kort gezegd een tocht. Meestal is de bedoeling om een leuk end te trekken om veilig je slaapplaats of de bewoonde wereld weer te bereiken. Vaak moet je tijdens de hike ook je eigen eten koken. Degenen die de tocht hebben uitgezet, hebben die zo uitdagend mogelijk gemaakt door de route moeilijker of onduidelijk te maken met diverse routetechnieken en andere hindernissen. Wil je de kans vergroten dat het lopen van een hike een succes wordt, lees dan deze tien tips eens door (via Scoutpedia):

    1. Luister en lees goed
      Vooraf worden vaak door de leiding of hikeorganisatie instructies gegeven, dit is niet voor niets. Lees ook het routeboekje zorgvuldig door, soms wordt iets anders bedoeld dan dat je op het eerste gezicht zou denken.
    2. Wees goed voorbereid
      Zorg vooraf voor alles wat je tijdens de hike nodig kan hebben. Een kompas, een kaarthoekmeter, pennen, potloden, papier, (regen)kleding, toiletpapier, EHBO-spullen (zoek ook weer eens op hoe je een blaar behandelt), eten (en eventueel spullen om mee te koken onderweg), een gevulde veldfles en wat geld om maar wat belangrijke zaken te noemen. Denk er ook even aan je voeten te wassen en goede (schone) sokken aan te trekken (dit voorkomt weer een aantal blaren). Mocht je de hike met volle bepakking lopen, zorg dan dat je je rugzak op de juiste manier hebt beladen.
    3. Zorg dat je goed uitgerust bent
      Een hike is (meestal) een zware krachtinspanning, zeker als je normaal weinig loopt, het is daarom erg belangrijk dat je fit bent. Ga dus bijtijds naar bed, je zal je rust nodig hebben. Heb je verder last van (oude) blessures of andere kwalen overleg dan eerst met jouw leiding of het wel verstandig is om aan een hike te beginnen.
    4. Eet en drink voldoende
      De meeste uitval, zeker op hete dagen, wordt veroorzaakt door een combinatie van het weinig slaap, weinig eten en weinig drinken. Eet en drink van te voren voldoende en zorg dat je ook tijdens de hike wat hebt. Denk bij het eten aan voldoende suiker én zout, en vul je veldfles tijdens de tocht regelmatig bij. Een mens heeft minimaal 2 liter water per dag nodig.
    5. Oefen regelmatig de standaard routetechnieken
      Je komt ze bijna bij elke hike tegen, standaardtechnieken zoals de stripkaart, fotoroute, oleaat en natuurlijk kaart en kompas. Zorg daarom dat je minimaal deze technieken beheerst, vraag jullie leiding maar eens om een leuke hike voor jullie uit te zetten!
    6. Sta open voor nieuwe technieken
      Iemand die een hike maakt zal naast de standaardtechnieken ook vaak andere technieken in de route verwerken. Raak als je iets nieuws ziet niet direct in paniek en wordt ook niet boos als je een techniek niet direct (her)kent. Waardeer de originaliteit van de maker(s) en ga er eens rustig voor zitten om zo’n techniek te doorgronden. Overigens komt je ook vaak variaties op bekende technieken tegen.
    7. Gebruik de grijze cellen. (Het mag!)
      Tijdens een hike wordt regelmatig een beroep gedaan op jullie analytisch denksvermogen (oftewel: het kunnen ontleden van problemen om ze daarna te kunnen oplossen.) Puzzels zijn niet altijd in 10 seconden opgelost, neem rustig de tijd hiervoor. Pijnig de hersenen maar eens (niet te lui zijn: je wilt toch zelf een hike lopen?) en betrek alle mensen uit je groepje, samen problemen oplossen gaat beter.
    8. Overleg en werk samen
      Na ‘Gouden Tip 7’ is dit een nogal logische tip. Je loopt een hike altijd met meerdere personen, dus kan je maar beter met elkaar de route ontcijferen. ‘Overleg’ en ‘Samenwerking’ zijn geen vieze woorden, bovendien is het wel zo sociaal tegenover jouw ploeggenoten. (Het wordt door de hikeorganisatie trouwens ook zeer gewaardeerd als jullie als groep bij elkaar blijven.)
    9. Werk zorgvuldig
      Een foutje is zo gemaakt: je kruist een verkeerd kruispunt af op de stripkaart of je bepaald het coördinaat net in het verkeerde vierkant. Let dus heel goed op wat je doet, haastige spoed … . Een extra keer controleren (bij voorkeur door een ander) kan nooit kwaad.
    10. Tot slot: Zorg dat je met plezier loopt!
      Met stressen en onderlinge irritatie kom je nergens, met een goede sfeer in je groepje loopt het een stuk prettiger en ook het resultaat (de tijd, het aantal punten) zal zeker beter zijn.
Hikeleiding van de Zwerfhike op een overnachtingsterrein
Hikeleiding van de Zwerfhike op een overnachtingsterrein